Skip links

Benign Prostat Hiperplazisi’nde Neler Yapılabilir?

✅Aslında vücudumuzdaki hücreler sürekli dengeli bir hücre yapım yıkım mekanizması vardır. Dokularda ki yapım yıkım dengesi, yapım artacak şekilde bozulursa hücre sayısı artar, buna da hiperplazi denir.
Prostat dokusunda ki bu hiperplazi için yapabileceklerimiz vardır. Bunlara bakacak olursak;

1️⃣Sağlıklı beslenme:
Sağlıksız bir vücutta hücreler de stres altında kalır ve düzensiz bölünmelere başlayabilir.
Bu durumun önüne geçilebilmesi için ise doğal beslenme, sebze-meyveleri mevsiminde yeme, pakete girmiş gıdalardan uzak durma önemlidir.
Ayrıca antioksidan desteği almak(selenyum, sülforafan, likopen), hücre bölünmesi için önemli vitamin/minerallerin(B vitaminleri, D vitamini, çinko) optimal değerlerde olması önemlidir.

2️⃣Fiziksel aktivite:
Düzenli spor yapma genel vücut sağlığına katkı sağlar ve hücreleri stres altında kalmaktan kurtarır. Ayrıca hareketsizlik mesanede idrar retansiyonuna(birikmesine/kalmasına) katkıda bulunur. Az miktarda egzersiz bile genişlemiş prostatın neden olduğu idrar problemlerini azaltmaya yardımcı olabilir.

3️⃣ Kafein ve alkol tüketimi azaltılması:
Kafein ve alkolü sınırlamak da önemli. Çünkü kafein ve alkol idrar üretimini artırır, mesaneyi tahriş edebilir ve BPH semptomlarını kötüleştirebilirler.

4️⃣Bitkisel destek kullanımı:
Prostat bezi için en faydalı bitkisel destek saw palmettodur.(Önceki postta bahsetmiştim) Bunun yanısıra; ısırgan otu, sakız kabağı , keten tohumu, prunus africanum, akgünlük ağacı(boswellia serrata) da prostat için faydalı bitkilerdir.
Bu bitkiler; DHT hormonunu azaltarak, androjen reseptörünü duyarsızlaştırarak, mesane boynunu gevşeterek ve antiinflamatuar olarak etkilerini gösterirler.
Beraber kullanıldıklarında ise prostat üzerinde ki etkilerini artırırlar.

5️⃣Yatmadan önce sıvı tüketiminin azaltılması:
BPH’da zaten idrar tam boşalamaz ve mesanenin aktif kullanılan hacmi küçülür. Az bir idrarda bile tuvalete gitme ihtiyacı oluşur. Bu yüzden yatmadan alınan sıvı da gece sık sık idrara çıkmak için bir sebep oluşturur.

Hakkımda

Elif Pahsa

Fonksiyonel Tıp & Beslenme
’Yaşamın Anahtar Minerali Magnezyum’ Kitabının Yazarı